Şi sunt tot mai mulţi români în acestă situţie. Euro creşte, locurile de muncă se desfiinţează, iar aproape două milioane de români au credite la două bănci. Cei care au contractat credite de nevoi personale fără să gireze cu nimic şi nu-şi mai pot plăti ratele nu scapă de executarea silită. Banca vinde bijuteriile, mobila sau maşina rău-platnicului. În cazul în care nu găseşte nimic pe numele clientului, îi va opri până la o treime din salariu sau chiar jumătate dacă este urmărit de mai multe bănci.
Ajutorul de şomaj, alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii sau diurnele nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
?I-am auzit pe mulţi spunând că banca nu are ce să le facă pentru că nu au nimic pe numele lor. Însă poate să te urmărească şi să-ţi ia şi din bunurile viitoare?, a declarat Monica Cercelescu.
Prima etapă în executarea silită este somaţia. Dacă în termen de o zi de la primirea acesteia, debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul va putea trece la sechestrarea bunurilor.
?Apartamentul este scos la vânzare, este evaluat, banca ia apoi banii şi dacă iese mai mult, restul îl dăclientului urmărit?, a preciza Simona Tanciu.
Clientul poate face contestaţie împotriva executări silite care poate fi suspendată de instanţa de judecată numai dacă se depune o garanţie de 10 la sută din valoarea datorată.
Acum, băncile nu se mai grăbesc să treacă la executări silite. Chiar au cerut Băncii Naţionale prelungirea de la 90 la 150 de zile a termenului după care se declanşează această procedură.
Observator