Antena 3 CNN Economic Biz News Moody's va retrograda, în luna mai, ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial

Moody's va retrograda, în luna mai, ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial

1 minut de citit Publicat la 09:20 10 Mai 2012 Modificat la 09:20 10 Mai 2012
Moody's va retrograda, în luna mai, ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial
Foto: timesofmalta.com
Moody’s va retrograda în luna mai ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial, mişcare care riscă să le majoreze costurile de finanţare şi să le oblige să restrângă creditarea, cu impact asupra creşterii economic, scrie Bloomberg.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, Deutsche Bank, lider în Germania, şi banca americană Morgan Stanley se numără printre instituţiile financiare ale căror ratinguri pe termen lung şi scurt ar putea fi revizuite la cel mai redus nivel atins vreodată, a anunţat Moody’s la începutul acestui an.

Măsurile vor avea loc ca urmare a modificării sistemului de evaluare aplicat de agenţie.

Retrogradările ar putea eroda profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de la fondurile de investiţii de pe pieţele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor.

Fără acces la finanţare din surse private, băncile sunt nevoite să vândă active şi să restrângă creditarea.

Banca Centrală Europeană (BCE) a acordat băncilor din regiune împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, în două operaţiuni fără precedent, dar creditele către companiile din afara sectorului financiar au scăzut în aprilie cu 0,17%.

Analiştii anticipează că economia zonei euro a intrat în recesiune în primul trimestru, criza datoriilor forţând guvernele să reducă cheltuielile.

În aprilie, Moody’s a precizat că retrogradările vor începe în prima parte a lunii mai cu reevaluarea băncilor italiene. Ulterior, vor fi analizate băncile din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie şi Germania.

Măsurile de retrogradare ale Moody’s ar putea totuşi să nu fie atât de drastice datorită rezultatelor financiare peste aşteptări raporate de multe bănci în primul trimestru. Între aceste bănci se numără JPMorgan, Goldman Sachs, Deutsche Telekom, RBS şi BNP Paribas.

×
x close