Ratingurile datoriilor pe termen lung sunt evaluate de către agenţie, la fel şi calificativele atribuite situaţiei financiare "pe cont propriu" (fără a lua în calcul posibilitatea intervenţiei acţionarilor sau a statului în sprijinul instituţiei) pentru mai multe bănci.
Giganţii elveţieni USB şi Credit Suisse, dar şi banca americană de investiţii Morgan Stanley se numără printre instituţiile financiare afectate, acestea riscănd să piardă până la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung.
Cea mai mare bancă americană, Bank of America şi grupul japonez Nomura sunt în pericol de a pierde câte un nivel.
Moody's a retrogradat luni şase ţări din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia, şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile maxime triplu-A ale Franţei, Marii Britanii şi Austriei.
Standard & Poor's, agenţia rivală, a retrogradat încă din luna ianuarie Franţa si Austria, de la AAA la AA+, în acelaşi timp coborând şi ratingurile altor şapte state din zona euro şi al Fondului European de Stabilitate Financiară.
Allianz şi Generali au avut deasemenea ratingurile IFSR (insurance financial strength rating) coborâte cu una sau două trepte.
Pe pieţele asiatice, moneda euro s-a depreciat odată cu bursele din regiune, din cauza unor noi amânări în privinţa aprobării pachetului de ajutor financiar extern pentru Grecia.