„Această cerere bruscă de intrare în insolvenţă a unei entităţi deţinute de guvern se reflectă negativ asupra profilului de credit, fixând un precedent care provoacă incertitudine printre creditori şi alţi parteneri comerciali ai unor entităţi deţinute de stat în România“, a explicat analistul Atsi Sheth, de la Moody's.
Întârzierea vânzării unei participaţii în Hidroelectrica ar putea spori scepticismul pieţelor privind viitoarele vânzări de active, stabilite în acordurile României cu creditorii internaţionali şi destinate să îmbunătăţească eficienţa în companiile deţinute de stat 'prin participarea sectorului privat', susţine Moody's.
În prezent, Moody's atribuie României un rating Baa3, cu perspectivă stabilă, cel mai scăzut din categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiţii).
„Motivul pentru care Hidroelectrica a declarat insolvenţa a fost reorganizarea, mai degrabă decât falimentul, ceea ce sugerează că nu au fost luate în considerare sau nu au fost posibile măsuri mai puţin extreme pentru reorganizare, subliniind astfel slăbiciunea instituţională în companie sau în mediul operaţional din ţară, sau în ambele“, avertizează agenţia.
Miercuri, Moody's a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la 'Ba1' la 'B2', ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa.
Ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost retrogradate de la 'Ba1' la 'B2'.
„Retrogradarea reflectă faptul că agenţia şi-a revizuit în scădere estimările privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului român, reflectând inactivitatea şi lipsa transparenţei privind recentele evoluţii la companie“, a afirmat analistul Richard Miratsky, care este şi vicepreşedinte al Moody's.
Moody's a retrogradat şi calificativul BCA (baseline credit assessment) la 17 (echivalentul unui rating 'Caa1') de la 14 (echivalentul unui rating 'B1') pentru a reflecta riscul intrării în incapacitate de plată a datoriilor companiei în urma deciziei de solicitare a insolvenţei. Acest risc în creştere ar putea accelera scadenţele datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-şi respecta obligaţiile şi ar putea constitui o piedică semnificativă pentru orice aranjamente de a obţine noi finanţări, consideră Moody's. BCA se realizează pe o scară de la 1 la 21, unde 1 reprezintă cel mai scăzut risc de creditare şi 14 egalizează cu un risc B1.
Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în proporţie de 80,0561%, şi Fondul Proprietatea.