"Moody's consideră că criza va afecta sistemul bancar din România prin, 1, slăbirea cererii pentru exporturi şi încetinirea investiţiilor străine directe, 2, nivelul ridicat de creditare în valută din sistem, de peste 60% din soldul total al împrumuturilor şi, 3, o potenţială slăbire a angajamentului băncilor mamă faţă de operaţiunile din ţară. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finanţării, vor deteriora calitatea activelor, vor creşte pierderile şi vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, în consecinţă, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale băncilor", se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară, citată de Mediafax.
Potrivit Moody's, deteriorarea condiţiilor operaţionale va determina calitatea activelor să scadă sau să rămână sub presiuni semnificative.
În cazul în care leul se va deprecia, creditele neperformante vor creşte, întrucât majoritatea debitorilor în valută au venituri în monedă locală.
În acelaşi timp, Moody`s avertizează că riscul ca băncile mamă din Europa de Vest să-şi reducă operaţiunile din România este tot mai mare. În cazul în care operaţiunile ar fi reduse, capitalul sistemului bancar local ar fi afectat şi s-ar opri creşterea creditării.
Această situaţie ar putea fi agravată şi de dependenţa ridicată a băncilor din România de finanţarea de la grupurile mamă.
"Pe piaţa locală, băncile ar trebui să-şi realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, în contextul creşterii economice mai reduse şi competiţiei mai dure pe piaţa de credit şi în privinţa marjelor depozitelor", arată Moody's.
Nicolae Cinteză (BNR): Băncile vor dispărea, dacă nu vor înţelege că principalul lor activ sunt clienţii