Antena 3 CNN Economic Biz News Momentul dinaintea prăbuşirii, în băncile elene. Fenomenul care i-a îngrozit pe greci

Momentul dinaintea prăbuşirii, în băncile elene. Fenomenul care i-a îngrozit pe greci

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:41 14 Iun 2012 Modificat la 08:41 14 Iun 2012
Momentul dinaintea prăbuşirii, în băncile elene. Fenomenul care i-a îngrozit pe greci
Foto: The Telegraph
Cele mai mari bănci din Grecia s-au confruntat în ultimele zile cu retrageri de depozite în valoare de 500-800 milioane de euro zilnic, iar ritmul retragerilor creşte în aşteptarea alegerilor din 17 iunie, au declarat miercuri doi bancheri pentru Reuters.

La băncile mai mici şi la cele de mărime medie retragerile de depozite se ridică la 10-30 milioane de euro. Din cauza temerilor că Grecia ar putea fi forţată să iasă din zona euro, ritmul retragerilor creşte, a avertizat un bancher. Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF) a anunţat luna trecută că principalele patru bănci greceşti trebuie să prezinte în termen de trei luni planuri de restructurare care să cuprindă reduceri salariale sau închideri de agenţii.

National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank 'trebuie să prezinte planuri de restructurare în următoarele trei luni, iar decizia finală privind planul de recapitalizare va fi emisă printr-un decret prezidenţial', a declarat vicepreşedintele HFSF, Anastasios Gagalis. La rândul său, preşedintele HFSF, Panayiotis Thomopulos, a declarat că în cadrul acestui proces de restructurare 'vor avea loc şi unele concedieri'.

Thomopulos a adăugat că, în urma recentei infuzii, nivelul de capital al băncilor greceşti a ajuns la 8%, nivelul minim pentru a putea participa la operaţiunile de finanţare demarate de Banca Centrală Europeană. Obligaţia băncilor elene de a se restructura vine după ce luni acestea au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiară în vederea recapitalizării lor.

National Bank of Greece a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank a primit 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank a primit 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank a beneficiat de o injecţie de 4,7 miliarde de euro, toate sub forma de obligaţiuni, scrie Agerpres.







×
x close