Antena 3 CNN Economic Biz News Modificări la Legea pensiilor. Numărul pensionarilor trebuie redus cu peste 250.000, în 2010

Modificări la Legea pensiilor. Numărul pensionarilor trebuie redus cu peste 250.000, în 2010

Modificări la Legea pensiilor. Numărul pensionarilor trebuie redus cu peste 250.000, în 2010
16 Ian 2010   •   11:37

Guvernul vrea mai mulţi bani, la buget şi caută soluţii peste tot. Va modifica Legea pensiilor. Vârsta de pensionare va creşte, iar pensionarea anticipată şi cea de invaliditate vor fi descurajate. Guvernul urmăreşte, prin aplicarea acestor măsuri, să reducă în 2010 numărul pensionarilor cu 253.000.

Guvernul vrea să descurajeze pensionările de invaliditate abuzive prin înlocuirea documentelor medicale completate de medicul specialist cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale.
În vizor se află şi pensionările anticipate. Noua lege prevede înăsprirea condiţiilor de acordare a acestui tip de pensie, crescând penalizarea la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare.

Ministerul Muncii are în vedere şi creşterea vârstei de pensionare. În prezent vârsta medie de pensionare în România este de 54 ani şi 7 luni, faţă de vârstele standard de pensionare cerute de legislaţia în vigoare, de 58 ani si 8 luni pentru femei, respectiv 63 ani si 8 luni pentru bărbaţi.

Conform analizelor, numărul persoanelor care contribuie la sistemul de pensii ar trebui să crească prin integrarea cadrelor militare şi funcţionarilor publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi prin atragerea de noi contribuabili din categoria liberilor profesionişti, avocaţi şi personal clerical.

Pensionarii sunt nemulţumiţi că punctul de pensie nu va creşte anul acesta şi cer guvernanţilor respectarea promisiunilor electorale. Social-democraţii au criticat la rândul lor decizia puterii de a îngheţa pensiile în acest an.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: legea pensiilor
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close