Însă gestul făcut pe Wall Street arată că temerile analiştilor s-ar putea adeveri, iar americanii consideră că în doi ani zona euro va deveni istorie. Lumea afacerilor din SUA nu vrea să rişte să fie afectată de dezastrul european şi vrea astfel să se pună la adăpost, iar pentru acest lucru, unele bănci din America au început să îşi lichideze liniile de credit din ţări mari ale zonei euro.
În acest sens a procedat şi banca Morgan Stanley care a cerut italienilor returnarea a peste 2,5 miliarde de euro, invocând termenii contractuali. Mai mult, ca o mişcare reflexă, unităţile financiare de pe Wall Street îşi reduc operaţiunile cu ţări importante din UE.
Americanii se gândesc la numeroase scenarii menite să îi ajute să îşi recupereze investiţiile în euro, şi se gândesc chiar să ajungă la procese ori acorduri civile.
Pe baricade, convinse că totul va fi bine, au mai rămas Germania şi Franţa, însă în spatele cortinei nemţii se pregătesc pentru cel mai sumbru deznodământ, iar directorul celei mai mari bănci din Germania a declarat preocupat că "viitorul monedei unice nu a mai fost niciodată atât de nesigur".