Antena 3 CNN Economic Biz News Ministrul pentru IMM: Introducerea impozitului forfetar nu este oportună în acest moment

Ministrul pentru IMM: Introducerea impozitului forfetar nu este oportună în acest moment

4 minute de citit Publicat la 03:36 09 Apr 2009 Modificat la 03:36 09 Apr 2009
Ministrul pentru IMM: Introducerea impozitului forfetar nu este oportună în acest moment

Introducerea impozitului forfetar este o măsură bună de impozitare, dar nu este oportună în momentul de faţă, deoarece firmele mici şi mijlocii sunt afectate oricum de criza financiară, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediu de Afaceri, Constantin Niţă.

"Având în vedere că peste 200.000 de micro-întreprinderi şi firme mici nu plătesc impozit la stat, impozitarea forfetară este o măsură bună. Nu este însă oportună în momentul de faţă, proiectul ar trebui să fie suspendat pe acestă perioadă să vedem cum se mişcă economia şi din 2010 să intre în discuţie", a spus Niţă.

El a precizat că "bugetul are nevoie acută de bani, dar soluţia nu este impozitarea celor care oricum au probleme".

Pe de altă parte, ministrul a arătat că introducerea acestei măsuri ar obliga toate firmele să îşi plătească datoriile faţă de stat.

"Nu se poate ca unii să plătească taxe şi să fie mai fraieri, iar alţii nu. Sunt state în care dacă o firmă nu declară profit în doi-trei ani este închisă. De asemenea, trebuie explicat foarte bine acest impozit forfetar, pentru că oamenii de afaceri nu au înţeles ce înseamnă", a adăugat ministrul IMM.

El a mai spus că aprobarea măsurii "este o chestiune de negociere în coaliţie".

Se arată că introducerea impozitului forfetar este necesară, deoarece peste o treime din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie să permită firmelor un comportament de tip "free rider", în care acestea obţin un beneficiu fără plată.

Argumentaţia este inclusă într-un document guvernamental, obţinut de Mediafax, în care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.

În document se arată că, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor, numărul societăţilor care au declarat pierderi în 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate, în condiţiile în care cifra de afaceri cumulată a acestora a depăşit 134 miliarde lei.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

La rândul lor, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească anual un impozit minim de 6.500 lei, în cazul în care suma datorată statului, reprezentând 3% din venituri, nu depăşeşte această valoare.

Firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

Societăţile care înregistrează o cifră de afaceri de până la 12.000 de euro ar urma să plătească un impozit anual de 500 de euro.

De asemenea, noua grilă prevede ca firmele care au o cifră de afaceri anuală cuprinsă între 12.000 şi 50.000 de euro, vor plăti impozit de 1.000 de euro. Totodată, societăţile care vor încheia anul cu o cifră de afaceri curpinsă între 50.000 şi 100.000 de euro vor achita 1.500 de euro în anul respectiv.

Astfel, întreprinzătorii care înregistrează afaceri cu valori curpinse între 100.000 şi un milion de euro vor plăti un impozit de 2.000 de euro. Cei care înregistrează cifre de afaceri între 1 milion şi 5 milioane de euro vor plăti impozit de 2.500 de euro, iar firmele care vor avea afaceri între 5 milioane şi 30 de milioane de euro vor achita 5.000 de euro anual. De asemenea, societăţile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro, vor achita statului suma de 10.000 de euro.
Conducerea coaliţiei de guvernare a decis, luni, să iniţieze o serie de discuţii cu sindicatele şi cu mediul de afaceri referitoare la impozitul forfetar, înainte de a lua o decizie la nivelul Guvernului şi al coaliţiei referitoare al acest impozit.



Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri că formaţiunea sa are reticenţe în legătură cu introducerea impozitului forfetar pentru că ar afecta IMM-urile, cerând o dezbatere publică înainte de luarea acestei măsuri, solicitând şi mai multă coerenţă şi creativitate Ministerului de Finanţe.

"Eu vă spun în acest moment există o obligaţie pe baza acordului cu FMI de creştere cu 0,25% din PIB a încasărilor bugetare. Acest lucru poate fi făcut prin mai multe modalităţi, noi spunem că această modalitate nu va produce efectele bugetare estimate, poate le va produce, dar, în mod cert, va duce la o încetinire a activităţii economice şi riscul de a avea creşterea ratului de şomaj şi distrugerea unor reţele de IMM-uri. Personal, am dubii importante cu privire la eficacitatea unui astfel de impozit", a susţinut Geoană. El a cerut dezbatere publică înainte ca acest impozit să fie introdus. "Atunci când se vorbeşte de măsuri care riscă să afecteze sute de mii de firme mici şi mijlocii din România şi de microîntreprinderi, credem că este obligatoriu ca un astfel de eventual demers să fie dezbătut public", a declarat el, arătând că Guvernul poate găsi formule de creştere a veniturilor neafectând firmele vulnerabile din România.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close