Guvernanţii ne vând iar luna de pe cer. O să fie bine, ne spun ei. Dar de la anul. După ce a tăiat un sfert din salariile bugetarilor, ministrul Finanţelor spune că în 2011 vor creşte cu 10%. Ministrul Economiei spune şi el că veniturile pot reveni, treptat, la acelaşi nivel de dinainte de tăieri. Doar că cei doi par să trăiască într-o lume a lor. Economiştii spun că o astfel de revenire e imposibilă.
În România sunt un milion patru sute de mii de bugetari. Tuturor, Guvernul le-a taiat salariile pentru a le creşte cu zece procente din 2011. Cu un preţ: ?Restructurările de 60.000 de persoane ne permit o creştere a salariilor medie cu mai bine de 10%?, a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor.
Asta vrea ministrul Vlădescu. Mai darnic, Adriean Videanu, spune că salariile bugetarilor vor creşte nu cu 10, ci cu 25%.
?În 2011, părerea mea este că se vor crea premisele de revenire a salarilor în sectorul public de dinainte de tăiere. La acelaşi nivel? Da, dar în paşi succesivi?, a declarat Videanu. Şi bugetarii ar fi de acord. Cu o condiţie: Să nu se facă disponibilizări.
De partea cealalta, sunt economiştii. Cei care cred că doar o revenire a economiei va permite şi o creştere a salariilor.
?Da, ar fi realizabil dacă am avea creştere economică la finalul anului. Pe un minus de creştere, o astfel de revenire de 10% mi se pare nu numai împosibilă, dar şi rea venită pentru că nu realizam obiectivele pe care le-am avut, aceea de a echilibra structura aparatului bugetar?, a spus Mircea Coşea, economist.
În cazul în care se gasesc resurse pentru creşterea salariilor, atunci o altă variantă a economiştilor este ca remuneraţiile să fie distribuite inegal. Adică medicii şi profesorii să beneficieze de creşteri de salarii. Exact oamenii care emigreaza în ţări în care lefurile sunt de câteva ori mai mari.
Nu este prima oară când ministrul iese cu astfel de declaraţii. În urmă cu o lună, el spunea că salariile tuturor bugetarilor vor reveni la acelaşi nivel ca în 2009.
Observator