Noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, respectiv cele care lucrează pe convenţii civile nu vor mai fi nevoite să depună declaraţiile de venit şi să facă plata contribuţiilor. Obligaţia ar urma să revină angajatorilor şi să se aplice prin stopaj la sursă.
"Cei care obţin venituri din drept de autor şi cei care lucrează pe convenţii civile nu mai sunt obligaţi să meargă să depună declaraţie şi să facă plata. Se va modifica şi se va aplica metoda stopajului la sursă, adică angajatorii vor reţine banii şi-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficientă, adică mai rapidă şi cu costurile cele mai mici", a declarat Ialomiţianu într-un interviu pentru Gândul.
"Modificarea se va face tot prin ordonanţă de urgenţă, noi avem termen ca miercuri să intre în Guvern şi să apară aceste modificări", a adăugat ministrul.
Gheorghe Ialomiţianu a precizat că angajatorii vor avea o răspundere penală în acest sens, astfel că, în cazul în care nu vor vira banii la buget, vor suporta consecinţele din punct de vedere legal.
Metode indirecte de control în cazul maneliştilor
În timpul interviului, ministrul de Finanţe a fost întrebat cine va opera stopajul la sursă în cazul maneliştilor, spre exemplu, care câştigă mii de euro pe lună, însă nu plătesc taxe la buget. Ialomiţianu susţine că există o modificare a Codului de Procedură privind introducerea metodelor indirecte de control, în funcţie de avere, şi că orice avere trebuie să aibă o sursă de finanţare, în funcţie de banii din conturi.
Sigur că întotdeauna există o posibilitate de a scăpa, într-un timp scurt sau lung. Dar noi trebuie să venim cu nişte metode de verificare pentru a depista acele persoane care se sustrag de la plata impozitelor", a spus ministrul, adăugând că "nu este vorba de a trimite inspectorii la nunţi sau alte lucruri de genul acesta, este vorba de nişte metode pe care le aplică toate ţările din Uniunea Europeană şi Statele Unite, de verificare, orice persoană care are o creştere de avere înseamnă că are un venit care trebuie impozitat. Este o metodă de a stabili venitul impozabil, baza impozabilă se poate stabili în funcţie de venit sau în funcţie de cheltuieli".
Ministrul de Finanţe a precizat totodată că modificarea Codului a fost făcută deja şi acum se lucrează la normele tehnice de aplicare de către cei de la ANAF, astfel că aplicarea ar urma să înceapă probabil la 1 ianuarie.
Toate firmele cu datorii vor fi executate silit
Ialomiţianu a mai fost întrebat şi ce se va întâmpla cu firma soţiei sale care figurează pe site-ul ANAF cu o datorie de circa 400.000 de lei.
'"Nu ştiu de situaţia aceasta, probabil că e o raportare mai veche cea pe care aţi văzut-o, dar dacă e aşa, o să cer lucrul acesta, toate firmele cu datorii vor fi executate silit, indiferent cine este administrator", a fost răspunsul ministrului.
Antena3.ro