Salvarea ar fi o premieră pentru uniunea monetară ce a creat euro în 1999, iar guvernul grec a presat capitalele europene să treacă mai departe de o promisiune politică vagă.
"Vom discuta mai multe opţiuni în această seară... pentru a găsi o soluţie dacă este necesar," declara Jean-Claude Juncker, premierul
Luxemburgului şi preşedintele discuţiilor de la Bruxelles.
Ministrul olandez de finanţe Jan Kees De Jager declara că vor fi implicate mai multe state dacă este cazul, dar orice ajutor va fi legat direct de condiţii dure, de genul celor aplicate de FMI când salvează state cu probleme.
Euro a pierdut teren în faţa dolarului, luni, afectat de ceea ce analiştii descriu a fi lipsa de progres în privinţa pachetului de ajutor pentru Grecia.
Comisia Europeană, organismul executiv al UE, arăta că este pregătită să propună un cadru ce ar putea fi folosit pentru Grecia, în pofida unor reticenţe din partea Franţei şi Germaniei de a anunţa angajamente concrete.
Comisarul european pentru probleme monetare, Olli Rehn, arăta că instituţia poate angaja propuneri miniştrilor, acum că Atena a realizat un plan de austeritate ambiţios pentru a reduce deficitul.
Germania, cea mai mare economie din Europa, este însă reticentă a salva Grecia, declarând că prioritatea Atenei trebuie să fie aranjarea în oridine a finanţelor sale şi ajustări structurale profunde pentru a ţine în frâu cheltuielile.
Grecia a anunţat în această lună măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul de la 12.7 la 8.7 procente din PIB.
Antena3.ro