Astfel, s-a revenit, joi, la un plan anterior de împărţire în două a programului de susţinere financiară, urmând ca fondurile destinate direct Guvernului de la Atena să fie aprobate ulterior, în funcţie de succesul restructurării datoriilor către creditorii privaţi.
Miniştrii au aprobat 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor către creditorii privaţi, în operaţiunea de schimb de obligaţiuni de 200 de miliarde de euro, precum şi alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor elene.
Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are încă acordul final al miniştrilor.
Tot joi, alte 35 de miliarde de euro au fost aprobate ca sursă temporară de finanţare, astfel încât băncile din Grecia să poată continua să acceseze împrumuturi ieftine de la Banca Centrală Europeană (BCE), pentru operaţiunile curente.
Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat că Grecia a îndeplinit toate condiţiile necesare obţinerii celui de-al doilea program de salvare şi lucrurile evoluează bine, dar decizia acordării efective a banilor va fi luată ulterior, în funcţie de succesul operaţiunii de reducere a datoriilor către creditorii privaţi.
"Eurogroup a reiterat că succesul reducerii datoriilor, cu o participare importantă a creditorilor privaţi, şi o evaluare finală pozitivă a măsurilor luate de Grecia sunt condiţiile necesare aprobării acordului", a afirmat Juncker după reuniunea miniştrilor.
Al doilea plan de salvare a Greciei este format dintr-un ajutor public de 130 de miliarde de euro şi reducerea datoriilor elene către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro.