Antena 3 CNN Economic Biz News Mihai Tănăsescu: Acordul cu FMI nu va aduce creşterea taxelor, a TVA, sau a cotei unice

Mihai Tănăsescu: Acordul cu FMI nu va aduce creşterea taxelor, a TVA, sau a cotei unice

2 minute de citit Publicat la 05:36 19 Mar 2009 Modificat la 05:36 19 Mar 2009
Mihai Tănăsescu: Acordul cu FMI nu va aduce creşterea taxelor, a TVA, sau a cotei unice
Cel calificat de preşedinte a fi cel mai bun ministru de finanţe al României, actualul reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu, a fost invitat şedinţa Comitetului Executiv al PSD pentru a prezenta foştilor colegi de partid motivele pentru care România are nevoie de un împrumut.
Surse participante la şedinţa PSD au declarat că Tănăsescu a spus în discursul său că este nevoie de bani de la FMI pentru ca băncile să poată redeschide liniile de creditare către agenţii economici din România şi că vor fi semnate scrisori de garantare între Guvernul României şi guvernele din ţările de provenienţă ale băncilor astfel încât banii să nu fie repatriaţi către băncile-mamă, scrie Cotidianul

Tănăsescu le-a dezvăluit foştilor colegi că prognoza FMI arată că România va înregistra un deficit bugetar de peste 4% şi o creştere economică negativă ce ar putea să ajungă la -4%, deşi România a calculat bugetul pe o creştere de 2,5%.
Acesta le-a spus totuşi liderilor social democraţi că probabil se va recurge la îngheţarea salariilor, interzicerea sporurilor şi a achiziţiilor publice de orice fel.

Mihai Tănăsescu a mai precizat că , în acest stadiu al discuţiilor cu FMI, nu există perspectiva creşterii niciuneia din taxele mari - cotă unica sau TVA - şi că Fondul nu este în acest moment instituţia de altădată, adică acum e preocupat de stabilitate socială.

"Până în momentul de faţă nu există perspectiva creşterii taxelor, nici a TVA, nici a cotei unice, nici a altor taxe mari. Acest acord vine într-un moment în care avem nevoie de disciplină, de o gândire pe termen mediu şi lung. Unul din punctul acestui acord e legat de o lege a responsabilităţii fiscale, să gândim un buget multianual, să gândim cum cheltuim resursele pe care le avem", a declarat Tănăsescu, adăugând că acest acord vine în contextul unor reforme structurale mai largi în economie.

Tănăsescu a dat asigurări apoi că Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este instituţia cu care erau obişnuiţi românii în anii '90 şi că acum există mai multă preocupare din partea Fondului faţă de componenta socială.

"Un element important al discuţiilor s-a axat pe această parte socială, de aceea cred că rolul FMI e mai mult un rol care vine să creeze premisele unei dezvoltări viitoare, dar cu o stabilitate socială foarte importantă", a declarat fostul ministru de Finanţe.

El a adăugat că un acord cu FMI va aduce stabilitate şi încrederea investitorilor.

"Trebuie să înţelegem că e un acord instituţional al României, nu numai cu FMI, ci şi cu CE, cu Banca Mondială, cu BERD, cu BEI. În opinia mea acest acord instituţional vine pe trei paliere: unul de stabilitate, de predictibilitate şi de recredibilizare a politicilor economice ale României", a mai spus Tănăsescu.

El a explicat că, tocmai de aceea consideră că "în momentul de faţă acest acord pe care România îl discută cu instituţiile financiare internaţionale va avea rolul pe termen lung de stabilizare şi de repornire a motoarelor în economia românească".

Potrivit finanţistului, România ar putea trece cu greu criza fără un acord.
Antena3.ro

×
x close