În apărarea contribuţiei Germaniei la pachetul de aproape 750 miliarde de euro pentru a preveni răspândirea crizei din Grecia în restul Europei, ea declara că moneda unică este în faţa unui "test existenţial" .
"Actuala criză cu care se confruntă euro este cel mai mare test cu care Europa s-a confruntat în decenii, de la semnarea Tratatului de la Roma în 1957," declara aceasta în faţa parlamentului, referindu-se la tratatul ce a creat Uniunea Europeană.
"Acest test este existenţial şi trebuie depăşit... dacă euro eşuează, atunci Europa eşuează," arăta aceasta, în huiduielile opoziţiei.
"Euro este în perciol. Dacă nu împiedicăm acest pericol, atunci consecinţele sunt incalculabile, ca şi consecinţele pentru întreaga Europa" .
Pentru a depăşi tulburările care afectează euro pe pieţele valutare externe, cancelarul german a propus "o nouă cultură a stabilităţii " în Europa.
Ea adăugat că este nevoie "de o revizuire completă a Pactului de Stabilitatea şi Dezvoltare," reglementările ce specifică că statele UE trebuie să menţină deficitele sub trei procente din PIB şi datoria sub 60% din PIB.
"Stabilitatea pe termen lung este imposibilă fără finanţe publice sănătoase.
"Regulile trebuie reglate pe cel mai puternic, nu cel mai slab... cultura noastră germană a stabilităţii este pusă la încercare şi testată."
Parlamentul Germaniei trebuie să voteze, vineri, contribuţia statului la pachetul de 750 miliarde euro pentru salvarea zonei euro, ce ar putea ajunge la circa 150 miliarde euro.
Antena3.ro