De la începutul anului, de când ar fi putut să facă publice numele marilor datornici, persoane fizice, ANAF tace însă.
De mai bine de o jumătate de an de când ANAF anunţa cu surle şi trâmbiţe că a pus tunurile pe maneliştii şi cămătarii care îşi afişează ostentativ averile nu a apărut, oficial, niciun nume verificat.
Niciun mare contribuabil, niciun om de afaceri verificat pentru că nu şi-a plătit la timp toate dările. Sau măcar o parte din ele.
În schimb, ANAF ia măsuri fără precedent faţă de români: peste câteva zile va publica numele tuturor românilor care au datorii la stat mai mari de 100 de lei.
Pe lista neagră a Fiscului publicată online vor apărea numele şi prenumele datornicului, restanţa exactă şi localitatea domiciliului fiscal.
Totul este posibil după ce fostul şef al Fiscului Gelu Diaconu, învinuit de DNA şi dat afară de premierul Dacian Cioloş, a semnat un ordin în acest sens. El vine să completeze prevederile noului Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Rostul măsurii luate de fostul şef al Fiscului este cu atât mai greu de înţeles cu cât datoriile persoanelor fizice reprezintă doar 3,5% din totalul arieratelor înregistrate de ANAF.
Un raport al Curţii de Conturi pe 2014 citat de gândul.info arată că datoriile populaţiei erau de nici 3 miliarde de lei din totatul de aproape 80 de miliarde de lei.
Acelaşi raport arată că impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice reprezintă doar 12,8% din totalul încasărilor ANAF.