Antena 3 CNN Economic Biz News Mărirea accizelor la ţigări, direct proporţională cu traficul. Contrabanda a crescut cu 50% faţă de 2008

Mărirea accizelor la ţigări, direct proporţională cu traficul. Contrabanda a crescut cu 50% faţă de 2008

Mărirea accizelor la ţigări, direct proporţională cu traficul. Contrabanda a crescut cu 50% faţă de 2008
08 Mar 2009   •   19:17

Creşte preţul la ţigări, creşte şi contrabanda. Poliţia de frontieră susţine că, de la începutul anului şi până acum, contrabanda cu tutun a crescut, cu peste 50%, faţă de ultimele luni, ale anului trecut. Producătorii sunt disperaţi, şi susţin că legea este mult prea permisivă, cu cei care sunt prinşi că introduc ilegal ţigări, în ţara noastră.

În luna ianuarie a anului 2009, poliţiştii au confiscat în punctele de frontieră, cât şi la frontiera verde un număr de aprox 300.000 de pachete de ţigări. Este o creştere cu peste 52% faţă de luna decembrie a anului trecut.

Cele mai multe ţigări de contrabandă provin din Europa de Est. Mii de baxuri de ţigări ajung în fiecare zi pe piaţa neagră din ţara noastră. Se vând cel mai bine în Moldova, şi în Capitală. Pentru o comandă mai mare, bişniţarii fac şi reduceri.

Producătorii de ţigări sunt revoltaţi. Aproape trei sferturi din preţul unui pachet de ţigări sunt taxele, iar profitul companiilor este minim.

?Am discutat povestea asta cu legiuitorii şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Şi dânşii sunt la curent că legislaţia trebuie îmbunătăţită. Nu se consideră contrabandă dacă marfa trece prin punctul de frontieră. În mod evident, e o greşeală sau o lipsă legislativă. Va scădea piaţa legală, vor dispărea locuri de muncă, vor pierde bani la buget? declară Peter Imre, director Corporate Affairs, Philip Morris România.

La ora actuală, aproape 20% din totalul pieţei ţigărilor din România este reprezentat de contrabandă.
Reprezentanţii gărzii financiare îşi iau deja măsuri şi intensifică toate controalele.
O dată cu majorarea preţurilor, anunţată în vară, peste 30 % dintre ţigările vândute la noi în ţară voi fi din cele introduse în mod ilegal.

Observator

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close