Antena 3 CNN Economic Biz News Lovitură cruntă pentru români! Anunțul șefului ANRE cu privire la prețurile la energia electrică

Lovitură cruntă pentru români! Anunțul șefului ANRE cu privire la prețurile la energia electrică

1 minut de citit Publicat la 20:52 16 Iul 2017 Modificat la 20:52 16 Iul 2017
o_1bl68elrv15aaltq1uek1gnt8b8.jpg
Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în consideraţie deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. 

El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piaţa de energie, de o plafonare a preţurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii şi a ofertei pe piaţa de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condiţiile în care preţul în piaţă a crescut foarte mult. 

"Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a preţurilor - n. r.). Nu avem date privind nefuncţionalitatea pieţei. Considerăm că OPCOM acţionează cu maturitate şi asigură funcţionarea pieţei", a spus Havrileţ. 

Şeful ANRE a arătat că plafonarea preţurilor ar însemna măsuri extreme privind funcţionarea pieţei de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieţei spot a bursei OPCOM cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi stabilirea unor preţuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic. 

"Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor", a adăugat preşedintele ANRE. 

Potrivit Legii 123, articolul 80, "(1) În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute şi amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă". 

×
x close