"După părerea mea, este prea devreme să spunem că avem recesiune, întrucât datele la trimestrul I sunt mult prea volatile şi diferenţa este foarte mică între plus şi minus 0,2%. Da, în trimestrul doi este o încetinire a creşterii economice, dar datele pentru trimestrul I s-au modificat acum pe baza trimestrului II, se vor mai modifica pe baza trimestrului III, se vor modifica pe baza trimestrului IV.
Da, avem două trimestre în care s-a mers mai prost decât în trimestrele 3 şi 4 ale anului trecut, dar acelea au fost trimestre în care a fost o activitate peste potenţial, chiar excepţională, am avut o creştere de 5,1% în trimestrul IV al anului trecut. (...) Eu rămân la părerea că nu este recesiune. Este într-adevăr o încetinire a ritmului de creştere economică, dar la şase luni 2014, faţă de primele şase luni din 2013, avem o creştere de 2,6%. Da, este mai mică decât creşterea de la sfârşitul anului trecut, de 3,5%, deci din acest punct de vedere este o încetinire a ritmului de creştere economică", a spus Voinea, la Digi24, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că, din cele două trimestre ce compun "aşa-zisa recesiune", cifrele pentru unul sunt foarte discutabile, fiind rectificate de trei ori în decurs de câteva săptămâni.
Potrivit afirmaţiilor acestuia, unul dintre motivele încetinirii creşterii economice este efectul de bază din agricultură, anul trecut o parte din creşterea economică fiind determinată şi de agricultură.
"Acum s-a schimbat structura creşterii economice. Anul trecut de exemplu consumul populaţiei nu a contribuit deloc la creşterea economică. Anul acesta a contribuit... E o schimbare a structurii creşterii economice. Unii factori au fost pe plus, cum ar fi producţia industrială, exporturile şi consumul, alţii pe minus, cum ar fi agricultura şi construcţiile, investiţiile, şi publice şi private", a mai spus Voinea.
El a afirmat că sunt mai multe definiţii ale recesiunii, una fiind cea a Eurostat, conform căreia recesiune este atunci când se înregistrează două trimestre consecutiv de scădere, raportat la trimestrul precedent.
Voinea a menţionat că nu ştia de noile cifre transmise Eurostat, dar că INS trebuie să comunice foarte clar care sunt motivele acestei modificări.
Ministrul pentru Buget a adăugat că nu suntem în situaţia Italiei sau a Franţei, care au o creştere pe tot anul sub 1% şi atunci contează evoluţia de la un an la altul.
Traian Băsescu: România e în recesiune