Economia mondială dă semne de ieşire din criză, dar este prea devreme să se renunţe la măsurile de relansare. Este concluzia reuniunii miniştrilor de Finanţe din Grupul celor 20, desfăşurată la Londra. Agenda discuţiilor a fost dominată, însă, de un alt subiect: limitarea primelor excesive încasate de managerii băncilor... chiar în vremuri de criză.
În mai multe ţări occidentale, opinia publică s-a revoltat când o serie de bănci şi instituţii financiare, după ce au solicitat ajutorul statului, au acordat prime uriaşe pentru conducerile lor. Şi asta deşi, în unele cazuri, era vorba de aceiaşi manageri care aduseseră respectivele instituţii în pragul falimentului.
Franţa a insistat pe adoptarea unor reguli la nivel mondial care să limiteze acest gen de prime. Germania şi Marea Britanie s-au alăturat poziţiei franceze, în timp ce Administraţia americană se opune unei reglementări prea severe.
Sâmbătă, miniştrii au ajuns, totuşi, la un compromis: primele ar putea fi decalate sau chiar anulate în cazul unor rezultate slabe ale băncii în cauză. Sistemul este aplicat deja în Franţa, care nu renunţă să-l impună la nivel mondial.
Mai uşor s-a ajuns la consens în privinţa stării economiei mondiale: semnele de ieşire din criză nu sunt suficiente pentru ca guvernele să renunţe la planurile de relansare.
Statele din Grupul celor 20 reprezintă 90 la sută din Produsul Intern Brut mondial. Activiştii umanitari sunt dezamăgiţi de rezultatele reuniunii, care, în opinia lor, nu a făcut destul pentru ţările sărace, cel mai greu lovite de criză.
Deciziile finale vor fi luate la summitul Grupului celor 20, care va avea loc în această lună la Pittsburgh, în Statele Unite.
Antena 3