Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au respins, însă, crearea unor "euro-obligaţiuni", subiect foarte controversat în ultimele zile.
Pieţele financiare nu au reacţionat prea bine la rezultatul discuţiilor: după trei zile de creşteri, bursa de la New York a terminat şedinţa în scădere.
Pe fondul crizei datoriilor şi al agitaţiei de pe pieţele financiare, specialiştii se aşteptau ca Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy să încerce să redea încredere în moneda europeană. Cei doi lideri cred că euro poate fi întărit prin coordonarea politicilor fiscale şi bugetare naţionale de către un guvern comun. Acesta nu ar fi, de fapt, o instituţie nouă.
"Acest guvern economic va fi constituit din consiliul şefilor de stat şi de guvern. El se va reuni de două ori pe an şi chiar mai des, dacă va fi necesar", a precizat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Preşedintele Sarkozy şi cancelarul Merkel mai doresc ca statele zonei euro să înscrie în Constituţii aşa-numita "regulă de aur": obligaţia de a avea, în permanenţă, un buget echilibrat.
"Este o regulă de bun simţ, care trebuie să ducă la reducerea deficitelor şi a datoriilor publice", a adăugat Sarkozy.
O altă propunere comună este o taxă pe tranzacţiile financiare, care ar reduce speculaţiile. Angela Merkel şi-a reafirmat, însă, opoziţia faţă de crearea "euro-obligaţiunilor" care ar permite tuturor statelor din zona euro să se împrumute cu aceeaşi dobândă. Pentru Germania, însă, aceasta ar însemna, practic, creşterea dobânzilor şi a cheltuielilor bugetare.
"Ceea ce propunem aici sunt măsuri care pot soluţiona criza şi restabili încrederea pas cu pas, prin metode corecte. Dar nu cred că euro-obligaţiunile ne-ar ajuta în această privinţă", a declarat Angela Merkel.
Rezultatele întâlnirii nu i-au convins pe investitori. După o creştere iniţială, euro a scăzut faţă de dolar, iar indicele bursei de la New York a pierdut aproape 200 de puncte.