Pe de altă parte, un studiu al grupului austriac Erste, citat de Gândul, avertizează că e loc de mai rău, previzionând o depreciere de încă 5% pentru moneda naţională.
Economiştii se întreabă, acum, care este motivul pentru care BNR nu a intervenit pentru a proteja leul, în condiţiile în care în care cel mai aprig duşman al Băncii Naţionale este inflaţia. Pe de altă parte, un leu slab aduce scumpiri unei ţări care depinde de importuri.
În ciuda deprecierii puternice, grupul austriac care deţine BCR, Erste, spune că leul mai poate cădea. ?Valutele din Europa Centrală şi de Est au avut în ultimele săptămâni performanţe variate, dar volatilitatea a fost egală. Cea mai promiţătoare valută se pare că va fi în primul trimestru zlotul polonez. De cealaltă parte a analizei se situează leul, care ar putea pierde încă 5% faţă de euro, având în vedere deficitul de cont uriaş?, spun analiştii Erste.
Întrebarea care stă pe buzele experţilor este însă de ce nu intervine BNR pentru a salva leul. ?Mă miră că BNR-ul nu intervine pe piaţă. Înseamnă că BNR vede în această depreciere o modalitate, paşnică să-i zicem, de a reduce dezechilibrele macroeconomice, cum ar fi deficitul de cont curent mare. Pericolul lăsării leului să se deprecieze atât de rapid este instabilitatea în calculele economice. Mai mult decât atât, importatorii nu ştiu ce să facă. Să importe acum sau să aştepte un curs mai bun??, a declarat Bogdan Baltazar, consultant economic şi fost preşedinte BNR, pentru Gândul. Acesta e de părere că BNR va lăsa cursul să depăşească 4,3 lei/euro.
Antena3.ro