?Nu m-aş mira să văd comerţul mondial stabilizându-se, ca şi producţia industrială care să şi crească în termen de două luni?, a declarat Krugman .?Nu m-aş mira să văd creştere zero sau pozitivă a PIB-ului SUA, şi chiar a Europei, în a doua jumătate a anului."
Profesorul de la Princeton şi editorialist la New York Times a declarat că se teme de o cădere de un deceniu, precum Japonia în anii 90. El a criticat planul administraţiei americane de a-i convinge pe investitori să ajute băncile să scape de active toxice de un trilion de dolari.
În cadrul unei conferinţe din Emiratele Arabe Unite, al treilea mare exportator de petrol, Krugman a declarat că soluţia Japoniei de creştere bazată pe exporturi nu va funcţiona deoarece criza este globală.
?Într-un anume sens am trecut de ce e mai rău, dar este o mare diferenţă între stabilizare şi recuperarea terenului pierdut. Am evitat catastrofa, dar cum ajungem la recuperare? Nu putem toţi exporta pentru a ne reveni. Nu există altă planetă cu care să facem comerţ. Aşa că drumul pe care a mers Japonia nu este valabil pentru noi toţi," afirma Krugman.
Recuperarea globală ar putea veni prin mai multe investiţii a corporaţiilor mari, apariţia unei inovaţii tehnologice majore care să egaleze revoluţia IT din anii 90 sau iniţiativele guvernului privind schimbarea climatică.
?Se lucrează la o legislaţie privind un sistem de limitare şi comerţ cu gazele cu efect de seră?, arăta acesta făcând referire la Congresul american.
?Când europenii vor urma probabil procesul, şi japonezii, şi încep negocierile cu ţările în curs de dezvoltare petru a lucra în cadrul sistemului, aceasta va oferi un spijin enorm pentru începerea investiţiilor şi pregătirea pentru noul regim de emisii. Dar aceasta este o speranţă, nu o certitudine."
Antena3.ro