Antena 3 CNN Economic Biz News KazMunaiGaz vrea să rămână acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare

KazMunaiGaz vrea să rămână acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare

KazMunaiGaz vrea să rămână acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare
12 Mar 2010   •   18:43

KazMunaiGaz vrea să păstreze pachetul majoritar de acţiuni la Rompetrol Rafinare, însă nu a luat încă o decizie definitivă în privinţa plăţii datoriei de 2,4 miliarde lei către stat, scadentă în luna septembrie, a declarat vineri directorul diviziei de trading din Rompetrol Group, Alibek Zhilbaiev, scrie Mediafax.
"Vrem să ne păstrăm pachetul de control la Rompetrol Rafinare (RRC), de peste 51%. Suntem în discuţii cu băncile şi studiem orice posibilitate pentru atragerea capitalului. Dead-line-ul este în septembrie", a declarat Zhibaiev.
Acesta mai spune că grupul kazah nu are în vedere să se ascocieze cu alte companii pentru plata datoriei.
În cazul în care KazMunaiGaz nu va plăti datoria, statul român va redeveni acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare.
KazMunaiGaz desfăşoară o ofertă de 380 milioane de lei pentru preluarea acţiunilor pe care nu le deţine la Rompetrol Rafinare, care se va finaliza pe 26 martie. Dacă la startul operaţiunii KazMunaiGaz avea 76% din acţiunile Rompetrol Rafinare, compania kazahă controlează acum 93,23% din titluri.
Guvernul se bazează pe sumele din datoria Rompetrol ca sursă de venituri la bugetul de stat, dar este şi un scenariu în care statul român ar putea fi din nou acţionar majoritar la rafinăria Petromidia, a spus, marţi premierul Emil Boc.
Proiectul programului de convergenţă pentru 2009-2012, obţinut şi prezentat de agenţia de presă, au scos la iveală faptul că Guvernul ar putea încasa doar jumătate din datoria Rompetrol de 2,4 miliarde de lei, scadentă în luna septembrie, ca urmare a lipsei de lichidităţi a companiei.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close