Antena 3 CNN Economic Biz News Jocurile foamei. Fac băncile profit de pe urma crizei de alimente? Cine a împins milioane de oameni în sărăcie şi foame?

Jocurile foamei. Fac băncile profit de pe urma crizei de alimente? Cine a împins milioane de oameni în sărăcie şi foame?

1 minut de citit Publicat la 08:47 04 Sep 2012 Modificat la 08:47 04 Sep 2012
Jocurile foamei. Fac băncile profit de pe urma crizei de alimente? Cine a împins milioane de oameni în sărăcie şi foame?
Foto: thecryingindia.blogspot.com
O organizaţie non-guvernamentală din Marea Britanie a acuzat Banca Barclays că proftă de pe urma foametei mondiale, exploatând criza de alimente şi ajutând la mărirea preţului mâncării, relatează Al Jazeera.

Instituţia bancară ar fi realizat un profit de peste 800 de milioane de dolari în ultimii doi ani prin speculă pe piaţa alimentelor.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că investitorii au folosit piaţa alimentelor ca pe un „loc de joacă” şi că au contribuit la foametea mondială şi la adâncirea sărăciei în ţările subdezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare.

Toate aceste acuzaţii vin în contextul unui avertisment făcut de Banca Mondială în ceea ce priveşte foametea mondială. Potrivit unui raport făcut public de Banca Mondială în această săptămână, preţul alimentelor a atins un nivel record.

Numai în luna iulie, indicele global al preţului alimentelor a crescut cu 10%. Asta în timp ce preţurile pentru mărfurile specifice au crescut într-un ritm şi mai alert. Preţurile porumbului şi al soiei au atins şi ele niveluri record în aceste zile.

Reprezentanţii Băncii Mondiale pun creşterea preţului alimentelor pe seama condiţiilor meteorologice. Seceta care a afectat Statele Unite a fost exacerbată de verile extrem de uscate din Rusia, Ucraina şi Kazakhstan, susţin experţii.

Criticii spun însă că preţul alimetelor se află în strânsă legătură cu profitul băncilor.

Indiferent de cauză, toţi experţii sunt de acord că povara preţurilor mari va fi purtată de populaţiile sărace.
 

 

 


 

×
x close