Antena 3 CNN Economic Biz News JOCURILE de culise ale Marilor Puteri care dictează preţul PETROLULUI. Efectele REALE resimţite de ROMÂNIA, după lupta dintre Rusia şi America

JOCURILE de culise ale Marilor Puteri care dictează preţul PETROLULUI. Efectele REALE resimţite de ROMÂNIA, după lupta dintre Rusia şi America

O.P.
1 minut de citit Publicat la 09:44 09 Feb 2015 Modificat la 09:44 09 Feb 2015
the-saudis-floated-the-idea-of-higher-oil-prices-to-get-russia-to-stop-supporting-assad-in-syria.jpg
Strategiile geopolitice sunt necunoscute pentru marea majoritate a populaţiei, nişte "jocuri de culise" ale marilor puteri care sunt percepute de oameni sub forma unor "teorii ale conspiraţiei".

De ce s-a prăbuşit preţul petrolului? De ce Rusia se încăpăţânează în conflictul cu Ucraina? De ce Arabia Saudită a schimbat regulile pe piaţa petrolului? Ce rol are Siria? Sunt doar câteva din întrebările ce au dat naştere la realitatea pe care o trăim în aceste zile.

Vladimir Putin (Rusia), Barack Obama (America) şi Arabia Saudită. Sunt cei trei mari jucători, care scriu scenarii geopolitice pe care noi le trăim şi de care suntem afectaţi.

Se pare că Arabia Saudită doreşte schimbarea regimului din Siria, iar pentru a-şi materializa planul a prăbuşit preţul petrolului. Siria este ajutată şi sprijinită de Rusia, care este lovită din plin de decizia (neoficială) Arabiei Saudite, iar America profită de faptul că "ursul" este la pământ şi duce negocieri drastice cu Putin în vederea retragerii trupelor ruseşti din Ucraina.

Cu toate că saudiţii şi oficialii ruşi au avut în ultima perioadă foarte multe întrevederi în  vederea stabilizării preţului petrolului, acestea nu s-au concretizat, iar saudiţii au realizat că Vladimir Putin a devenit foarte sensibil atunci când vine vorba de preţul petrolului, mai ales că Rusia se află într-o situaţie critică, din punct de vedere economic. Acest lucru se traduce prin negocieri la sânge cu ruşii.

Chiar dacă ţara lui este în colaps, iar sancţiunile occidentalilor apasă greu, Vladimir Putin vrea să reziste cu stoicim, sperând într-o răzbunare dulce.

EFECTE

Mişcarea Arabiei Saudite de a prăbuşi preţul petrolului nu-i loveşte doar pe ruşi, ci şi pe americani. Poate că şi din acest motiv, în ultimele 10 zile preţul petrolului a urcat cu 10 dolari, ajungând la 55 de dolari pe baril.
Imediat scumpirea petrolului pe pieţele internaţionale a fost "interceptată" şi de comercianţii de combustibil din România. Astfel, preţurile benzinei şi motorinei au început ascensiunea. Potrivit datelor publicate de Petrom, pe 9 ianuarie, litrul de benzină se putea achiziţiona cu 4,96 de lei, în timp ce motorina standard putea fi achiziţionată cu 5,16 lei, nivel de la care carburanţii au continuat să scadă. La începutul lui februarie, însă, la aceeaşi staţie, motorina ajunsese la 5,21 lei pe litru, în timp ce litrul de benzină revenise la pragul de 5 lei.




×
TOP articole
x close