Antena 3 CNN Economic Biz News Jim Rogers: Soluţia ieşirii din criză, desfiinţarea Băncii Mondiale şi FMI

Jim Rogers: Soluţia ieşirii din criză, desfiinţarea Băncii Mondiale şi FMI

2 minute de citit Publicat la 15:44 18 Feb 2009 Modificat la 15:44 18 Feb 2009
Jim Rogers: Soluţia ieşirii din criză, desfiinţarea Băncii Mondiale şi FMI
Banca Centrală americană este de vină pentru actuala criză economică pentru că lasă companiile cu probleme să intre în faliment, a declarat investitorul Jim Rogers, într-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, la postul Al Jazeera. Rogers nu vede cu ochi buni pachetul de stimulare economică semnat marţi de preşedintele Barack Obama şi crede că redresarea globală trebuie să includă desfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.
"Cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla este să desfiinţăm Banca Mondială şi FMI", spune Rogers, manifestând "zero" încredere în cele două instituţii.
Potrivit investitorului, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au fost create "în 1945 şi 19046, cu obiective şi aspiraţii solide, dar au lăsat în urmă aceste aspiraţii şi obiective şi sunt conduse în prezent de oameni care, în afară de a avea grijă de ei înşişi, fac prea puţine. Uită-te la proiectele lor şi vei fi ingrozit".
Jim Rogers trăieşte, acum, în Singapore şi spune că autorităţile americane irosesc fonduri importante pe acţiuni total inutile. Mai mult, salvarea companiilor aflate în criză nu face decât să înrăutăţească lucrurile.
Rogers e de părere că SUA adoptă aceleaşi politici ca cele luate de Japonia în anii '90, nelăsând firmele falimentare să piară. Ca si in cazul Japoniei, efectele negative ale acestor măsuri se vor vedea abia peste 20 de ani.
"Felul în care sistemul funcţioneaza este următorul: când apar astfel de momente, cei rezistenţi şi competenţi preiau bunurile celor incompetenţi şi după aceea o iau din nou de la inceput. Aşa a făcut Coreea de Sud, aşa s-a întâmplat şi în Rusia şi lucrurile au funcţionat. Ceea ce fac ei în acest moment este să ia lucrurile valoroase de la cei competenţi şi să le dea incompetenţilor, spunându-le acestora: vă întreceţi acuma cu cei buni, cu bunurile şi banii lor. Acestea sunt politici economice îngrozitoare şi nu vor functiona. Nu au funcţionat nici înainte şi nu vor fi viabile nici de data aceasta", spune Rogers.
"Federal Reserve nu îi lasă pe oameni să falimenteze", a declarat investitorul, adăugând că, dacă fostul preşedintei al Rezervei Federale, Alan Greenspan, ar fi lăsat Long Term Capital Management să intre în faliment în 1998, Bear Stearns, Fannie Mae şi Lehman Brothers ar fi fost astări pe picioare pentru că "oamenii ar fi suferit o lovitură grea şi mulţi dintre durii care au facut astfel de prostii ar fi fost concediaţi".
"Felul în care sistemul se presupune că lucreaza este că atunci când faci o greşeală trebuie să plateşti. În prezent însă, sistemul a refuzat să lase oamenii să falimenteze, şi-a salvat prietenii, iar acum noi toţi va trebui să plătim pentru ei", a încheiat Rogers.
Jim Rogers este investitor, profesor de finanţe şi analist financiar american, care a fondat în anii '70, împreună cu George Soros, Quantum Fund, un fond internaţional care a înregistrat în primii 10 ani o creştere de 4.200%.
Antena3.ro

×
x close