Antena 3 CNN Economic Biz News Japonia va avea nevoie de peste 130 de miliarde de dolari pentru relansarea economiei

Japonia va avea nevoie de peste 130 de miliarde de dolari pentru relansarea economiei

Japonia va avea nevoie de peste 130 de miliarde de dolari pentru relansarea economiei
08 Feb 2009   •   16:09

Economia japoneză ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a fi sprijinită, în contextul în care problemele economice s-au agravat la nivel mondial, programul actual de relansare în valoare de 130 de miliarde de dolari nefiind suficient, informează Reuters.
"Situaţia se schimbă rapid din cauza unor factori pe care guvernul nipon nu-i poate controla", a declarat Kaoru Yosano, ministrul japonez al Economiei.
Acesta a subliniat că ar trebui luată în calcul opţiunea majorării cheltuielilor pentru sprijinirea economiei.
Înainte de publicarea datelor oficiale pe 16 februarie, analiştii anticipează că economia Japoniei a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 34 de ani, în ultimele trei luni ale anului trecut.
Zilele acestea, parlamentul dezbate bugetul înaintat de guvern, cel mai mare din istoria statului, pentru anul fiscal care va lua startul în aprilie.
Împreună cu două programe suplimentare de cheltuieli pentru 2009, bugetul va asigura finanţarea unor măsuri de relansare economică în valoare de 12.000 miliarde de yeni (130 miliarde dolari), adică 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei.
Problemele economice internaţionale au stopat, practic, exporturile japoneze şi producţia de autovehicule ori electronice. Analiştii economici apreciază că Japonia se îndreaptă spre cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.
În decembrie 2008 producţia industrială a scăzut într-un ritm record de 9,6%, rata şomajului a crescut la 4,4%, iar cheltuielile populaţiei s-au redus cu 4,6%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia guvern criza economica
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close