Antena 3 CNN Economic Biz News Italia reduce cu 24 miliarde euro cheltuielile publice pentru următorii doi ani

Italia reduce cu 24 miliarde euro cheltuielile publice pentru următorii doi ani

1 minut de citit Publicat la 13:44 26 Mai 2010 Modificat la 13:44 26 Mai 2010
Italia reduce cu 24 miliarde euro cheltuielile publice pentru următorii doi ani
Guvernul italian a adoptat într-o şedinţă ţinută marţi seara planul de măsuri vizând reducerea cheltuielilor publice cu 24 de miliarde de euro până în 2012, în vederea aducerii deficitului bugetar peste doi ani la nivelul de 2,7% din PIB, conform Tratatului de la Maastricht, faţă de 5,3% în prezent.


Planul prevede realizarea unei economii de 12 miliarde în 2011 şi a unei sume similare în 2012, bazându-se pe mai multe măsuri cum ar fi îngheţarea salariilor angajaţilor bugetari şi limitarea posibilităţii de pensionare anticipată, reducerea cheltuielilor ministerelor, administraţiilor regionale şi provinciale, desfiinţarea unor agenţii guvernamentale, combaterea evaziunii fiscale, depistarea pensiilor de invaliditate acordate incorect.

Cea mai importantă măsură prevede îngheţarea salariilor angajaţilor bugetari până în 2013, deci pentru o perioadă de patru ani incluzându-l şi pe cel în curs. Totodată, sunt tăiate cu 5% şi 10% salariile acelor funcţionari publici care câştigă anual peste 90.000 de euro şi 130.000 de euro. De asemenea, sunt reduse cu 10% cheltuielile ministerelor, precum şi cu 20% subvenţiile pentru partide. Cheltuielile celor 20 de regiuni vor fi reduse cu 11 miliarde de euro pentru anii 2011-2012, în timp ce cheltuielile provinciilor vor fi tăiate cu 1,1 miliarde de euro pentru aceeaşi perioadă. Camerele parlamentului, preşedinţia republicii, Curtea Constituţională vor decide singure care vor fi tăierile efectuate asupra bugetelor lor.

Potrivit agenţiei ANSA, combaterea evaziunii fiscale se va face şi prin introducerea unei declaraţii care va însoţi orice plată în numerar mai mare de 5.000 de euro, limită care până acum era stabilită la 12.500 de euro. Facturile vor deveni electronice şi înregistrate într-un sistem centralizat dacă vor depăşi valoarea de 3.000 de euro. Totodată, se vor introduce taxe pe anumite şosele de centură ale marilor oraşe sau care fac legătura cu autostrăzile. Guvernul mai urmăreşte şi o actualizare cadastrală care să permită impozitarea clădirilor construite recent în teritoriu fără a fi declarate. Bani în plus la buget ar urma să fie aduşi şi prin introducerea unei taxe de 10 euro pentru turiştii din Roma, capitala fiind în pragul falimentului financiar şi cerând guvernului un ajutor de urgenţă de peste 1 miliard de euro.
Antena3.ro

×
x close