Şeful băncii centrale e de părere că autorităţile ar trebui să respecte întocmai reformele stabilite de FMI.
"Încă nu putem să spunem cu exactitate care este situaţia fiscală, trebuie să aşteptăm evaluările. Evident că nu este una simplă, pentru că pe partea de chltuieli acestea se reduc foarte greu", a declarat Isărescu.
Guvernatorul aminteşte că cheltuielile sociale şi bugetare ating 40% din PIB, iar România vrea să colecteze venituri în aşa fel încât deficitul să atingă doar 32% din PIB.
"Deci aici trebuie făcut un efort şi societatea trebuie să înţeleagă că nu putem cere mai mult decât colectăm", a menţionat Isărescu.
Ar trebui societatea să accepte o majorare de taxe? "Dimpotrivă, considerăm că într-o perioadă de activitate economică slabă, încă de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenită. Părerea mea este că ar înrăutăţi situaţia, dar nici să spun că putem să rămânem aşa, cu presiuni sociale şi politice, de cheltuieli bugetare mari, care - repet - merg spre 40%, uneori chiar mai mult, şi cu venituri care nu pot să fie mai mari de 30-31% din PIB", a mai spus Isărescu.
"Decizia cea mai bună este să punem în practică prevederile acordului cu FMI. Să facem economii pe partea de cheltuieli sociale, pe partea de cheltuieli curente ale statului, economii de toate felurile se pot face acolo, şi banii astfel economisiţi să-i folosim pe cheltuieli de capital, care crează locuri de muncă şi în ultimă instanţă vor îmbunătăţi atât situaţia colectării cât şi cheltuielile sociale", a încheiat Isărescu.
Antena3.ro