Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Anul trecut, BNR a virat în bugetul de stat 150.000 de pensii pe lună

Isărescu: Anul trecut, BNR a virat în bugetul de stat 150.000 de pensii pe lună

1 minut de citit Publicat la 13:15 15 Iul 2010 Modificat la 13:15 15 Iul 2010
Isărescu: Anul trecut, BNR a virat în bugetul de stat 150.000 de pensii pe lună

Guvernatorul BNR a participat joi la o conferinţă pe tema "Rezerva de aur şi valută a României: Surse şi destinaţii". Mugur Isărescu  a declarat că, anul trecut, contribuţiile la buget plătite lunar de BNR au fost de aproximativ 25 milioane euro şi au acoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii. Isărescu a mai spus că rezerva de aur ar dispărea în maximum un an dacă BNR ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale.

"Anul trecut am virat la buget 300 milioane euro, adică 80% din profit. (...) Am virat aproximativ 25 milioane euro pe lună, ca medie, au fost luni când am virat şi 50 milioane euro. Am vorbit cu colegii mei şi 25 milioane euro înseamnă plata lunară a 150.000 de pensii medii. Este o manieră înţeleaptă, prin care se utilizează reverva la plata pensiilor", a afirmat Isărescu, potrivit Mediafax.

"Corecţiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile şi dacă am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea să se împrumute, tocmai pentru acoperirea acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro, adică toată rezerva de aur a României. Acest deficit este structural, nu temporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a explicat Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a menţionat că rezervele internaţionale ale României au înregistrat o creştere "aproape explozivă" după anul 2000, făcând precizarea că rezervele au trecut şi prin perioade de stagnare, nu numai de creşere.

"Perioadele de stagnare nu înseamnă ceva rău. Din păcate cei 10 ani de creştere permanentă au creat în opinia publică ideea că ?dacă creşte este bine, dacă scade sau stagnează este rău?. Unul dintre obiective este să aratăm că această percepţie este rea. Rezerva nu poate creşte la nesfârşit, pentru că există un optim al rezervei", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai explicat că printre scopurile rezervei internaţionale sunt asigurarea credibilităţii statului, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţilor externe şi absorbţia şocurilor financiare în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital.

În acest an, a adăugat Isărescu, România va trebui să împrumute 8-9 miliarde de euro, de pe piaţa internă şi de pe cea externă.

Pe 30 iunie, BNR avea rezerve internaţionale (valute plus aur) de 34,99 miliarde euro, faţă de 30,85 miliarde euro la finele anului trecut.

Antena3.ro







 

×
x close