Antena 3 CNN Economic Biz News Irlanda vrea să impoziteze cu 90% bonusurile angajaţilor din sistemul bancar

Irlanda vrea să impoziteze cu 90% bonusurile angajaţilor din sistemul bancar

Irlanda vrea să impoziteze cu 90% bonusurile angajaţilor din sistemul bancar
Foto: irishtimes.com
10 Dec 2010   •   12:46

Ministrul irlandez al Finanţelor, Brian Lenihan (foto), a anunţat că intenţionează să impoziteze cu 90% bonusurile salariaţilor băncilor, după ce Allied Irish Bank a provocat un scandal anunţând plata unor bonusuri de 40 de milioane de euro către personalul grupului, transmite AFP.
   
"Vreau să includ un amendament în următoarea lege a Finanţelor pentru introducerea unei taxe de 90% pentru viitoarele bonusuri ale bancherilor", a declarat Lenihan în faţa parlamentarilor irlandezi.
   
Acest proiect nu vizează bonusurile pe care Allied Irish Bank se pregăteşte să le plătească angajaţilor, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.
   
Anut trecut, grupul bancar a acordat bonusuri de 55 de milioane de euro, potrivit postului public de radio RTE. În acest an, 2.400 de angajaţi ai Allied vor primi remuneraţii adiţionale de 16.700 de euro în medie.
   
Principalul partid de opoziţie, Fine Gael, a calificat drept "scandaloase" aceste bonusuri şi a solicitat introducerea unei taxe de 99%.
   
"Să fim sinceri. Singurul motiv pentru care Allied poate plăti aceşti bani este pentru că a fost salvat de contribuabili", a declarat James Reilly, unul dintre liderii Fine Gael.
   
Guvernul irlandez a prezentat marţi Parlamentului cel mai sever buget de austeritate din istoria statului, cerut de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în schimbul unui ajutor financiar de 85 de miliarde de euro. Programul prevede că zece miliarde de euro sunt disponibile imediat pentru recapitalizarea băncilor, instituţiile aflându-se în centrul crizei financiare care a îngenunchiat Irlanda.   

×
Subiecte în articol: Irlanda impozitare banci angajati FMI imprumut
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close