Previziunile că o reducere este iminentă au urcat piaţa futures a petrolului. Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, recunoştea că reducerea este o opţiune aflată pe masa de lucru, deşi informaţii din Arabia Saudită vin să arate că o nouă astfel de măsură nu ar fi necesară dacă s-ar atinge înţelegerea anetrioară de a reduce producţia cu 4,2 milioane de barili pe zi.
Producătorii se confruntă cu o lipsă de lichidităţi după ce au pierdut circa 100 de dolari pentru fiecare baril de la preţul din vară. În decembrie, cei 12 membri s-au înţeles să reducă producţia cu 4,2 milioane de barili.
Cu toate acestea, se crede că în ianuarie doar jumătate din acest obiectiv a fost atins, state mai şirete precum Algeria, Iran sau Venezuela făcând reduceri de nu mai mult de 200.000 de barili, în vreme ce Arabia Saudită a redus exportul cu peste un milion de barili pe zi.
Ultimele rapoarte arată că situaţia s-a mai îmbunătăţit în februarie şi martie, acum grupul fiind la 800 mii de barili de obiectivul fixat.
Iran şi Venezuela au cerut reduceri mai mari ale producţiei de către OPEC, argumentând că stocurile sunt în continuare mari, iar o scădere a cererii cu încă un milion de barili este previzibilă.
Informaţiile venite din China vin să arate că depozitele strategice ale ţării au fost umplute. China stochează ţiţei în patru noi depozite, capabile să ţină circa 100 milioane de barilli- echivalentul unei luni de importuri.
Antena3.ro