Proiectul de buget, ţinut în mare secret de către Ministerul de Finanţe, trebuie să respecte condiţiile impuse de FMI, printre care şi reducerea deficitului bugetar la sub 6% din PIB. Aceasta în condiţiile în care anul acesta deficitul se încadrează cu greu în marja de 7,3% din PIB. Pentru a îndeplini aceste cerinţe, Guvernul are în vedere majorarea TVA de la 19% la 21%, scrie Financiarul.
Guvernul are acum toate condiţiile de a prezenta bugetul de stat şi pe cel al asigurărilor sociale. Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului proiectele, dar şi Legea responsabilităţii fiscale.
Cabinetul demis al lui Emil Boc evită să spună care este situaţia reală. Mai mult, din postura de candidat pentru un nou mandat la Cotroceni, şeful statului declara recent că ?vârful crizei a fost depăşit", iar România a ieşit din recesiune.
FMI nu este, însă, la fel de optimist. ?Deficitul bugetar al României va ajunge anul viitor la 9%, dacă nu vor fi luate măsuri suplimentare", a declarat reprezentantul Fondului, Jeffrey Franks. El a admis că sunt analizate toate politicile, inclusiv majorarea unuia dintre impozitele-cheie.
De altfel, chiar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat că majorarea taxelor este una dintre soluţiile la care statul ar fi obligat să apeleze, pentru a creşte veniturile la bugetul de stat.
Guvernatorul a adăugat că în anii '90 România avea zece milioane de salariaţi care plăteau impozite şi mai puţin de un milion de bugetari, iar în prezent sunt 4,5 milioane de salariaţi şi 1,5 milioane de bugetari.
Antena3.ro