Potrivit INS, preţurile la mărfurile alimentare au crescut cu 0,8%, cele la mărfurile nealimentare cu 0,3%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,7%. Luna trecută au fost înregistrate scumpiri importante la unele alimente, iar deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii.
Vezi aici comunicatul Institutului Naţional de Statistică
Cea mai mare creştere a preţurilor din categoria mărfurilor alimentare a fost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, care puteau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari. Alte creşteri importante la această categorie au fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar şi la făină, unde preţurile au fost mai mari cu două procente.
În categoria servicii, cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc pentru transportul cu CFR (5%), urmate de cele pentru transportul urban (2%). O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.
La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a avut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari, în rest fiind înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinată pe baza Indicelui Preţurilor de Consum (IPC) este de 5,6%, iar cea determinată pe baza Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC) este de 5,5%, mai precizează INS.
În luna septembrie comparativ cu luna august, preţurile au crescut cu 0,56%, iar inflaţia anuală a atins un maxim al ultimilor doi ani de 7,77%, faţă de 7,58% cât a fost în august.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat,săptămâna trecută , că BNR a revizuit în urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011. Pentru anul în curs, prognoza a fost modificată de la 7,8% la 8,2%, iar pentru 2011, de la 3,1% la 3,4%.