Potrivit unui comunicat al Institutuli Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax, câştigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei în activităţile de intermedieri financiare şi de 856 lei în hoteluri şi restaurante.
Cu excepţia activităţii de învăţământ, în tot sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă. Cea mai mare creşter a avut loc în administraţia publică, unde câştigul salarial a crescut cu 14,1% ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodată, câştigurile au crescut cu 1,6% în sănătate şi asistenţă socială ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).
Cu toate acestea, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu net din învăţământ, faţă de luna precedentă, a fost cauzată de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.
În decembrie 2010, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de noiembrie în toate activităţile din sectorul economic, la sfârşit de an angajaţii primind prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă ori ajutoare băneşti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi plăţi din realizările de producţie ori din încasări mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai mari majorări ale câştigului salarial, de peste 20%, s-au operat în extracţia minereurilor metalifere (39,9%), fabricarea produselor farmaceutice (29,2%) şi în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia cărbunelui superior şi inferior (20-22%).
De asemenea, creşteri între 14% şi 20% s-au operat în telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor textile, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea echipamentelor electrice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, transporturi pe apă, industria metalurgică, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor.
Astfel, câştigul salarial mediu nominal brut a fost în decembrie de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decât în noiembrie.
Indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2010 faţă de noiembrie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 108%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,9%, cu 9,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2010.
Vezi aici raportul INS privind câştigurile salariale nete din lunile noiembrie şi decembrie