Analistii ING Bank si-au ajustat usor in crestere prognozele pentru cursul euro/leu avand in vedere persistenta problemelor datoriilor suverane din zona euro si perspective grupului privind un dolar american mai apreciat.
“Ne asteptam acum ca leul sa atinga minimul record de 4,40/lei pana la sfarsitul anului”, au precizat analistii ING, in cadrul unei note transmise azi.
Moneda nationala a continuat ieri sa se dovedeasca rezistenta in fata presiunilor de depreciere ce s-au materializat in pierderi semnificative in cazul monedelor regionale. Leul a inchis ziua la 4,3550/EUR.
Azi, leul a deschis ziua intr-o nota negativa, iar analistii ING spun ca nu se asteapta ca prognoza pozitiva a grupului privind indicele de incredere al consumatorilor in economia SUA sa aiba un impact vizibil asupra monedei locale intrucat atentia investitorilor ar putea ramane asupra Europei.
In Statele Unite sunt asteptate azi datele privind evolutia indicelui increderii consumatorilor, un indice mai scazut sau in scadere fiind considerat un semn al unei posibile incetiniri a economiei. Invers, o crestere a indicelui este un semn bun pentru starea economiei.
Peste trei luni, analistii de la ING vad un curs de 4,35 lei/euro , in timp ce prognoza pentru urmatoarele sase luni este de 4,3 lei/euro. Pe un interval de un an, cursul este vazut sa coboare pana la 4,25 lei/euro. Cursul euro/leu se tranzactioneaza de mai bine de o saptamana in jurul nivelului de 4,35 lei pentru un euro.
Analistii de la ING mentionau recent ca banca centrala i-a surprins atat pe ei cat si piata cand a anuntat o reducere a ratei cheie cu 0,25 puncte procentuale, pana la 6%, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, din 2 noiembrie. Analistii se asteptau ca ciclul de reducere a dobanzii sa inceapa in primul trimestru din 2012. In aceste conditii, ei cred acum ca ciclul se va inchide in primul trimestru din 2012 la 5,5% fata de al doilea trimestru asa cum se anticipa anterior.
In acelasi timp, miscarea pe dobanda de politica monetara impreuna cu comentariile potrivit carora cursul de schimb este in echilibru ar sugera ca BNR nu s-ar mai concentra atat de mult pe cursul valutar, dar analistii spun ca interventiile din piata valutara sugereaza contrariul. ING estimeaza ca BNR a folosit 700 milioane de euro in octombrie pentru a sustine leul iar datele intraday sugereaza ca in noiembrie au fost unele dintre cele mai puternice interventii din acest an.