Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în luna noiembrie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 2,5%, peste reducerea de 2% înregistrată în octombrie.
Preţurile la servicii au înregistrat însă o creştere anuală de 1,1%, urmate de preţurile la alimente procesate, ţigări şi băuturi care au crescut cu 0,8%.
Această nouă scădere a inflaţiei apropie şi mai mult zona euro de deflaţie şi creşte presiunile asupra preşedintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi. Acesta ar putea introduce măsuri suplimentare pentru relansarea economiei.
Inflaţia anuală în zona euro se află mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE). Pentru a accelera creşterea preţurilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero ş de asemenea a promis că va începe să cumpere o gamă largă de active.
În luna octombrie 2014, România a fost statul cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,8%), pentru a doua lună consecutiv.
În UE, rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,4% în luna septembrie la 0,5% în luna octombrie.