Datele au fost anunţate luni de Eurostat, cu o inflaţie de 2,6% în aprilie în zona euro, în timp ce media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica o creştere de 2,5% a preţurilor.
Liderii zonei euro se alătură apelului lansat de preşedintele BCE Mario Draghi de a revigora economia europeană cu măsuri de creştere economică, nu numai de scădere a datoriilor şi deficitului.
Zona euro a intrat probabil în primul trimestru din acest an în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.
Înclinaţia puternică a BCE către ajustarea inflaţiei într-o perioadă cu preţuri record la petrol face puţin probabilă reducerea dobânzilor în viitorul apropiat, astfel că politicienii nu pot conta pe scăderea costurilor de credit pentru stimularea economiei.
Deşi inflaţia din zona euro este sub vârful atins anul trecut, de 3%, BCE spera că preţurile vor scădea odată cu încetinirea activităţii economice, oferind o gură de aer populaţiei într-o perioadă de şomaj ridicat şi tăieri dure ale cheltuielilor publice.
Inflaţia a crescut însă în martie faţă de februarie şi a revenit în aprilie la nivelul din a doua lună a anului, potrivit Eurostat, pe fondul temerilor persistente că piaţa petrolului se îndreaptă spre o perioadă de perturbare a livrărilor din Orientul Mijlociu.
Consiliul Guvernatorilor BCE se reuneşte joi în şedinţă pentru decizia de politică monetară pentru luna mai, economiştii anticipând însă, în majoritate covârşitoare, că dobânda cheie nu va fi modificată până la sfârşitul anului.