"Slăbirea încrederii în economie la un nou minim record este o dezamăgire, după ce alte sondaje au indicat îmbunătăţirea situaţiei", a declarat Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, citat de Mediafax. Acesta a adăugat că toate industriile, cu excepţia celei de retail, se confruntă cu o deteriorare a percepţiei publice.
Diferenţa de viziune între diferitele conţuri ale Uniunii Europene este, totuşi, semnificativă. Extrema negativă nu este foarte greu de intuit, problemele economice severe ale Marii Britanii reflectându-se puternic în starea de spirit a cetăţenilor. Cu 7,4 % mai muţi oameni au declarat în ianuarie, în Marea Britanie, că au încredere în economie. Şi mai vertiginoasă este scăderea în Polonia, în care 8,6 % din populaţie şi-a pierdut încrederea în performanţele economice ale ţării, în doar o lună.
Zona monedei euro a fost, mult timp, o zonă catacterizată de stabilitate şi, implicit, de încrederea cetăţenilor în capacitatea economiei. Chiar şi statele care au adoptat moneda unică, totuşi, s-au confruntat cu o scădere a încrederii de la 70,4% în decembrie la 68,9% în ianuarie. Acesta este, conform sursei citate, un nivel minim record al încrederii în ultimii 24 de ani. Media zonei a fost coborâtă, mult de către ţările cu probleme economice interne. Germania, astfel, al cărei sistem bancar a fost zguduit din temelii, a înregistrat cea mai mare scădere, la mare distanţă de celelalte ţări (-3,1 puncte), printre care Italia (-1) şi Franţa (-0,9) au avut schimbări relativ blânde. Surpriza poate fi considerată Spania, unde 2,5% din populaţie şi-a recăpătat încrederea în economia naţională în luna ianuarie.
Rezultatul sondajului este, spun analiştii, o dovadă a faptului că Uniunea Europeană se adânceşte în recesiunea economică. O expresie clară a acestei realităţi este situaţia locurilor de muncă din Germania, unde 387.000 de persoane şi-a pierdut slujbele în ianuarie, în total 3,5 milioane de oameni neavând, în acest moment, un loc de muncă în ţara respectivă.
Foto: theworldsbestever.com
Antena3.ro