Antena 3 CNN Economic Biz News Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad

Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad

Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad
24 Feb 2010   •   16:41

Premierul rus Vladimir Putin a aprobat, miercuri, începerea construcţiei unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad, aflată între Polonia şi Lituania, proiect care provoacă numeroase îngrijorări, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de AFP.

Putin a semnat o ordonanţă lgată de acest lucru, care precizează că Ministerul rus al Mediului a fost de acord cu respectivul proiect.

Primul reactor al centralei, care se va afla lângă frontiera lituaniană, în nord-estul enclavei, va fi finalizat în 2016, iar cel ce-al doilea în 2018, a precizat agenţia rusă. În proiect vor putea investi şi companii străine.

Dezvoltarea centralei, cu o capacitate de 1.200 de megawaţi, îngrijorează populaţia din regiune şi ecologiştii.

Potrivit unui sondaj întocmit în 2009 de jurnalul Kaliningrad Express, 43% din locuitorii enclavei resping proiectul, 26% sunt pentru, dar preocupaţi de problemele de securitate. 19% susţin în totalitate construcţia centralei.

Proiectul e contestat întrucât ţările baltice şi Polonia au la rândul lor proiecte în domeniul energiei nucleare şi voinţa fermă de a reduce dependenţa de sursele ruseşti de energie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: centrala nucleara
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close