Majorarea TVA de la 1 iulie a adus mai mulţi bani la buget. Încasările au crescut în iulie şi august cu 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În ciuda încasărilor din TVA, bugetul are un deficit de peste patru procente.
Se menţin decalaje importante în ceea ce priveşte impozitul pe profit, -2%, impozitul pe venit, -5,1% precum şi contribuţiile de asigurări sociale, -5,7%.
În acelaşi timp au crescut şi unele tipuri de cheltuieli. În top se află cele cu dobânzile, cu aproape 28% mai mari în cele opt luni. În plus s-au mărit şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare europeană, cu 127% şi cele cu asistenţa socială, cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut.
Cel mai îngrijorător rămâne însă volumul scăzut al investiţiilor. Pe primele opt luni suma se apropie de 17 miliarde de lei, adică jumătate din programul iniţial anunţat de Guvern.
După primele opt luni, veniturile din TVA au fost de 23,29 miliarde de lei, cu 4,5% peste nivelul de anul trecut. Perioada de austeritate a afectat încasările din impozitul pe profit, salarii şi venit, mai mici cu 5.7% faţă de anul trecut. Statul nu a reuşit însă reducerea cheltuielilor bugetare. În august a cheltuit cu 1,6 miliarde mai mult decât în 2009.
Dimunarea salariilor bugetarilor a determinat o scădere drastică a cheltuielilor de personal în august. Pe ansamblul primelor opt luni, cheltuielile de personal au fost mai mici cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În schimb, au crescut cheltuielile cu asistenţa socială. Acestea au urcat cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Deficitul bugetar de 4% pe primele opt luni face improbabilă atingerea ţintei anuale de 6,8%, pe care şi-au propus-o autorităţile române.
Antena 3