Antena 3 CNN Economic Biz News Impozitul forfetar va atinge 28% din veniturile firmelor

Impozitul forfetar va atinge 28% din veniturile firmelor

Impozitul forfetar va atinge 28% din veniturile firmelor
09 Apr 2010   •   12:11

Cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute, spun reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri, citat de Mediafax.

"Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a spus, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii.

Nicolescu mai spune că, un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar duce la o fiscalitate mare, care ar desfiinţa un număr foarte mare de societăţi comerciale din codurile CAEN în domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice referitoare la bugetul de stat.

"Solicităm ca în cazul instituirii impozitului forfetar să fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit să nu depăşească în niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel încât să fie menţinută cota unică", a spus Nicolescu.

Totodată, acesta mai spune că introducerea impozitului minim nu este de bun augur în 2010 şi în 2011, ţinând cont de criza economică şi faptul că Ministerul Finanţelor nu au realizat niciun studiu de impact privind aplicarea măsurii.

"După ce trece criza şi dacă se face un studiu de impact asupra efectelor acestei măsuri se poate introduce acest impozit, până atunci nu va face decât să închidă şi mai multe firme", mai spune reprezentantul micilor întreprinzători.

Totodată, Nicolescu crede că proiectul propus de Finanţe este incomplet, pentru că prezintă formule de calcul doar referitor la două domenii din lista de 28 de activităţi pentru care ar putea fi aplicat forfetarul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: impozit forfetar firme
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close