Antena 3 CNN Economic Biz News Impozitul forfetar, eliminat de Europa, implementat în România

Impozitul forfetar, eliminat de Europa, implementat în România

1 minut de citit Publicat la 09:30 01 Apr 2009 Modificat la 09:30 01 Apr 2009
Impozitul forfetar, eliminat de Europa, implementat în România
Implementarea impozitului forfetar este făcută de România, în momentul în care statul care a inspirat modelul pentru ministrul Gheorghe Pogea vrea să renunţe la el.

Astfel, în timp ce finanţele române doresc să strângă 400 milioane de euro, dintr-un cuantum al impozitului de minim 1300 de euro, Franţa, de unde a fost inspirat vrea să să renunţe la impozitarea micilor companii cu pierderi declarate tocmai din cauza crizei financiare.

Microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi agenţii economici care activează în domeniul transporturilor, imobiliarelor sau în industria ospitalităţii vor fi obligaţi să plătească statului un impozit forfetar fix, indiferent de rezultatele financiare raportate. Potrivit unor surse guvernamentale , suma minimă va fi de 1.300 de euro pe an şi va fi plătită chiar dacă bilanţurile firmelor arată pierderi, scrie Cotidianul.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara pe 26 martie că aproape 80% din societăţile din România declară pierderi duble faţă de profit, eschivându-se de la plata datoriilor către stat, şi fac astfel concurenţă neloială celorlalte firme. În condiţiile în care, potrivit ultimelor estimări, aproximativ 300.000 de firme au declarat constant pierderi în ultimii ani, bugetul statului se va îmbogăţi cu cel puţin 400 de milioane de euro anual, sumă echivalentă aplicării impozitului forfetar la firmele fără profit.

Aplicarea impozitului forfetar în forma propusă de Finanţe, respectiv plafonarea la 1.300 de euro pe an, ar duce la falimentul a câtorva zeci de mii de microîntreprinderi, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, Ovidiu Nicolescu.

"În momentul de faţă, în România există 100.000-150.000 de microîntreprinderi ale căror profituri se situează sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravieţui. Aplicarea impozitului forfetar în cuantumul şi forma propuse de Ministerul de Finanţe ar putea duce la falimentul a câtorva zeci de mii de astfel de întreprinderi", a precizat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Acesta a menţionat că organizaţia patronală pe care o conduce este de acord cu "principiul forfetar", însă să se aplice ţinându-se cont de propunerile mediului de afaceri. "Nu am fost consultaţi, aşa cum prevede legea, cu privire la această măsură. Aplicarea impozitului forfetar reprezintă o problematică delicată, ce ar trebui dezbătută cu organizaţiile patronale de profil", a adăugat Nicolescu.

Antena3.ro

×
x close