Edilul a făcut această precizare după ce tot el spunea, luni seară, că în Capitală "vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri şi maşini, pentru că aşa a hotărât Guvernul".
Update 13.52 - Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, marţi, creşterea cu 16% a impozitelor şi taxelor pentru case, terenuri şi maşini, potrivit unui proiect de hotărâre ce are în vedere stabilirea acestora în conformitate cu ordonanţa Guvernului nr. 1/2013.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat, marţi, că majorarea taxelor în Capitală este obligatorie, având în vedere că ordonanţa Guvernului nu îi dă posiblitatea să decidă, ci obligă la creşterea impozitelor.
"Oprescu nu s-a sucit. Sunt împotriva acestei măsuri care duce la mărirea taxelor, dar ordonanţa guvernamentală nu ne permite să decidem noi dacă vrem majorarea taxelor, ci obligă la mărirea impozitelor pentru toate primăriile cu arierate", susţine edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu.
Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi patru abţineri. Voturile "împotrivă" şi abţinerile s-au înregistrat în rândul consilierilor PDL şi PPDD.
_____________________________________________________
Impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor fi majorate cu 16% în Bucureşti, ca urmare a ordonanţei de guvern ce obligă la acest lucru oraşele cu datorii, a anunţat luni primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.
În şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), va fi supus la vot proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Capitală, începând cu 2013, care are în vedere stabilirea acestora în urma ordonanţei Guvernului nr. 1/2013.
Întrebat dacă taxele şi impozitele în Bucureşti vor creşte, Oprescu a precizat că "vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri şi maşini. Pentru că aşa a hotărât Guvernul".
"Eu nu m-am răzgândit deloc. Am zis în decembrie că noi nu creştem (taxele - n.r.), însă Guvernul, privind precizările făcute la ordonanţa respectivă (nr. 1/2013 - n. r.), a stabilit obligativitatea. În schimb, ce a fost la latitudinea noastră, şi anume taxele care nu sunt prevăzute de ordonanţa Guvernului şi care ţin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creşte", a declarat Oprescu.
Primarul general a explicat că, deşi trei dintre cele şase sectoare nu au datorii şi, practic, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei ce stabileşte indexarea cu 16 procente a impozitelor, potrivit interpretărilor Ministerului de Finanţe, "Bucureştiul este tratat unitar".
Sectoarele cu datorii sunt 2, 4 şi 5, în timp ce 1, 3 şi 6 nu au datorii.
Dintre taxele ce ţin strict de municipalitate, singurele două care cresc sunt cu un leu, respectiv doi lei, sunt cea pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe cuprinse între 151 şi 250 metri pătraţi şi taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe de peste 1.000 de metri pătraţi.