Antena 3 CNN Economic Biz News Iarna la români vine cu scumpiri

Iarna la români vine cu scumpiri

Iarna la români vine cu scumpiri
26 Oct 2009   •   10:15

Creşterea costurilor la energie electrică, gaze şi carburanţi, coroborată cu deprecierea monedei naţionale, vor creşte preţul produselor de la raft, cu până la 25 la sută în această iarnă. Producătorii de alimente susţin că, dacă anul acesta au mers pe pierdere, anul viitor nu vor putea rezista pe piaţă, decât prin majorarea preţurilor.

Factura la întreţinere pentru luna aceasta va fi mai mare cu 10-15 la sută faţă de luna septembrie, după ce a început furnizarea căldurii. Pentru moment, în Capitală încălzirea costă la fel ca anul trecut. Reprezentanţii Asociatiilor de proprietari atrag atenţia că după alegeri preţurile ar putea creşte.

De la 1 ianuarie românii se vor confrunta cu alte creşteri de preţ la energie, gaze naturale şi carburanti, din cauza majorării accizelor şi a aprecierii monedei europene.

Benzina se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu 20%, iar energia electrică va fi mai scumpă cu 30%, în urma creşterii accizelor şi a deprecierii leului în raport cu euro. Asta înseamnă şi facturi de telefon mai mari. Majorarea preţului carburanţilor atrage după sine şi creşterea preţurilor tuturor produselor.

Efectele scumpirilor se vor multiplica, iar creşterea cea mai mare se va înregistra la rafturi, notează Gardianul.

Producătorii de alimente vor fi afectaţi de creşterea costului materiei prime, de transport şi de desfacerea în supermarket-uri, iar în aceste condiţii produsele alimentare riscă să se scumpească chiar şi cu 25%, susţine
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Antena3

×
Subiecte în articol: scumpiri
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close