Antena 3 CNN Economic Biz News Hillary Clinton cere Chinei să salveze economia SUA

Hillary Clinton cere Chinei să salveze economia SUA

Hillary Clinton cere Chinei să salveze economia SUA
23 Feb 2009   •   02:44

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a solicitat Chinei, la capătul unei vizite de trei zile în acestă ţară, să continue să cumpere obligaţiuni ale Trezoreriei americane - Beijingul fiind primul deţinător din lume de asemenea acţiuni. Oficialul american a cerut continuarea sprijinului economic al Chinei pentru SUA, în pofida valorii în căderea a acestor obligaţiuni de stat, apreciind că ?într-adevăr ne vom ridica sau vom cădea împreună?.
?Suntem în aceeaşi barcă. Din fericire, vâslim în aceeaşi direcţi, spre pământ?, a subliniat Clinton. Într-un interviu pentru presa chineză, ea a mai arătat că o eventuală continuare a achiziţiilor chineze de obligaţiuni americane ar fi echivalentă cu recunoşterea interconexiunii dintre cele două state, iar aceasta ar fi o ?decizie cu adevărat înţeleaptă?, deoarece obligaţiunile sunt sigure şi stabile. Hillary Clinton a estimat că "nu ar fi în interesul Chinei dacă nu am fi capabili să ne repunem economia pe picioare".
Cu toate acestea, presa americană aminteşte că în timpul campaniei prezidenţia, Hillary susţinea că bazarea Americii pe achiziţia de către China a obligaţiunilor o fac pe SUA periculos de dependentă. Ea aprecia că poziţia Chinei de bancher al Americii, erodează pârghiile SUA asupra Beijigului.
"Ne vom confrunta cu o creştere a datoriei noastre", a adăugat oficialul american, făcând referire la criza actuală.
}n cadrul primului său turneu în Asia în calitate de secretar de Stat, Clinton a declarat că Statele Unite vor continua să exercite presiuni asupra Chinei, având în vedere temerile americane cu privire la drepturile omului.
"Însă exercitarea de presiuni în privinţa unor astfel de probleme nu se poate suprapune cu criza economică la nivel mondial, schimbările climatice şi criza din domeniul securităţii", le-a spus Clinton reporterilor la Seul, înainte de a pleca spre Beijing.
Amnesty International a declarat că organizaţia este "şocată şi extrem de dezamăgită" de remarcile lui Clinton. "Statele Unite sunt una dintre puţinele ţări care îi poate rezista Chinei în legătură cu drepturile omului", a declarat el.
"Însă comentând că drepturile omului nu se vor suprapune cu alte priorităţi, secretarul Clinton prejudiciază viitoarele iniţiative ale Statelor Unite de a proteja aceste drepturi în China", a explicat el. Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close