Antena 3 CNN Economic Biz News Herman Van Rompuy: Oamenii obişnuiţi au fost înşelaţi în privinţa impactului euro

Herman Van Rompuy: Oamenii obişnuiţi au fost înşelaţi în privinţa impactului euro

Herman Van Rompuy: Oamenii obişnuiţi au fost înşelaţi în privinţa impactului euro
27 Mai 2010   •   01:48

Europeanul obişnuit a fost indus în eroare timp de an despre implicaţiile politice şi economice pentru crearea "Euroland", a admis Herman Van Rompuy .
Preşedintele UE arăta în faţa unui grup restrâns de spectatori că criza datoriei din Grecia şi planul de salvare a zonei euro au reprezentat un şoc puternic pentru europenii de rând.
El arăta că punlicul nu era conştient de implicaţiile sociale şi economice totale ale monedei înainte de a fi creată.
"Nimeni nu a spus vreodată proverbialului om de pe stradă că împărţirea uneui monede comune nu reprezintă doar o modalitate de a face viaţa oamenilor mai uşoară când fac afaceri sau călătoresc în străinătate, dar şi că este afectat direct de dezvoltările economice din ţările vecine," declara oficialul. "Să fii în zona euro înseamnă, din punct de de vedere monetar, să fii parte a 'Euroland'."
Furia publică privind costul sprijinirii guvernelor din zona euro, cu 750 miliarde de euro din banii contribuabililor în garanţii şi împrumuturi, a creat instabilitate politică, în special în Germania.
În prima admitere publică a dimensiunii mâniei populare, Van Rompuy a recunoscut "conştientizarea publică crescândă" a problemelor din zona euro este "o dezvoltare politică importantă."
"Astăzi, lumea descoperă ce înseamnă 'destin comun' din punct de vedere monetar. Descoperă că euro le afectează pensiile, economiile, slujbele şi viaţa zilnică" .
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close