Scăderea exporturilor în UE, adică a numărului de comenzi din partea ţărilor partenere, reprezintă doar una dintre problemele cu care se confruntă, în prezent, industria textilă autohtonă. În plus, producătorii români se plâng că dobânzile la credite s-au dublat, în vreme ce costurile de producţie s-au majorat, scriu cei de la România Liberă.
Toate aceste scumpiri în lanţ au fost generate de fluctuaţiile sistemelor financiare europene.
Nu sunt de neglijat nici costurile generate de forţa de muncă şi nici cheltuielile suplimentare ale materiei prime de import. În aceste condiţii, producătorii preconizează o scumpire a produselor textile de cel puţin 15 la sută.
Majorarea preţurilor confecţiilor nu este, însă, singura soluţie pentru acoperirea costurilor de producţie. Creşterea volumului de vânzări este o altă metodă prin care pierderile înregistrate în prezent ar putea fi recuperate. Unii producători sunt mai optimişti şi spun că reducerea cheltuielilor poate fi obţinută şi prin optimizarea procesului de producţie. Mai exact, prin achiziţionarea unor utilaje performante care să diminueze consumul de resurse. O astfel de soluţie nu ar mai afecta cumpărătorii.
Pe de altă parte, producţia de textile a înregistrat, numai anul trecut, o scădere de până la 13%, comparativ cu 2006. Iar acesta este doar începutul, întrucât producţia s-ar putea diminua, anul acesta, cu până la 15 procente, apreciază producătorii.
Antena 3