Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul vrea să ne impoziteze terenul de sub casă

Guvernul vrea să ne impoziteze terenul de sub casă

1 minut de citit Publicat la 13:08 26 Mar 2010 Modificat la 13:08 26 Mar 2010
Guvernul vrea să ne impoziteze terenul de sub casă
Guvernul nu râmâne în pană de idei, la capitolul noi impozite. Mai nou, executivul vrea să ne ia bani şi pentru terenul de sub casă. Dezavantajaţi sunt în primul rând cei care locuiesc la casă, pentru că la bloc suma se împarte la numărul de locatari.

Proiectul noului Cod Fiscal, care se află acum pe masa Guvernului pentru a fi aprobat, aduce schimbări majore în lista de taxe şi impozite pe care trebuie să le plătească românii. Una dintre cele mai importante modificări este cea prin care a fost eliminată prevederea ce stabileşte că suprafeţele pe care există construcţii sunt scutite de taxe.

Ca un exemplu, în prezent, pentru un bloc cu o amprentă de 600 metri pătraţi amplasat pe un teren de 1.000 metri pătraţi, proprietarii plătesc impozit doar pentru diferenţa de 400 metri pătraţi pe care nu e nimic construit. Dacă proiectul Finanţelor devine lege, oamenii vor plăti taxe pentru toţi cei o mie de metri.

O altă măsură la care lucrează finanţele este aceea a impozitării bonurilor de masă, a tichetelor cadou şi a celor pentru carburanţi. Aşa ar ajunge la bu8getul de stat aproape o jumătate de miliard de euro, scrie Gîndul. O parte din sindicate critică decizia şi spun că executivul vrea biruri tot de la cei cu salarii mici, în vreme ce alţii spun că măsura este cerută de Uniunea Europeană.

Nici oamenii cu stare nu scapă de impozite noi. Ministerul de Finanţe vrea să crească de până la 7 ori impozitele pentru produsele considerate de lux, cum ar fi iahturile.

În sfârşit, pe lista măsurile prin care executivul vrea să adune mai mulţi bani la buget este controversatul impozit forfetar pentru firme.


IMPOZITE ÎN PREGĂTIRE

- impozit pe terenuri cu construcţii
- impozit pe bonurile de masă, pe tichetele cadou şi pe tichetele de benzină
- impozit pe produsele de lux, cum ar fi iahturile
- impozit forfetar pentru firme

CINE VA PLĂTI FORFETAR

- vulcanizările
- transporturile de călători
- activităţi de întreţinere peisagistică
- organizarea de spectacole
- activităţi de creare artistică

CINE NU VA MAI PLĂTI FORFETAR

- depanatorii de calculatoare şi echipamente de comunicaţii
- ceasornicarii
- bijuterii
- parcurile de distracţii

Antena3

×
Etichete: guvern impozit
x close